Det finns en trefaldighetskälla, Löfmarken, några mil rakt in i ödemarken, Dit har människor vallfärdat från 7 angränsande socknar så länge det har kunnat dokumentras, enligt Nordiska museet. Och innan dess förstår man att det har hämtats kraft där så länge människor bott i våra trakter. Tills för några år sen fick man åka längre och längre in i en orörd skogsmiljö, som hjälpte till så man kunde sätta sig in i platsens magi. Nu är mycket av den trollska resan dit förändrad av nya hyggen, men platsen runt källan står orörd kvar. Alla ljud utom flygplan kommer från naturen. Tycker man sig höra en hund så kan det vara varg eller något annat vilt djur. Jag har med egna ögon, i skymningen, på väg från källan, sett ett djur som gick över vägen och inte likande vare sig hund eller varg. Hade jag varit i ett annat land, skulle jag trott att det varit en hyena. Man känner verkligen att man är där på naturens egna vilkor, både skrämmande och fantastiskt.
http://runeberg.org/fataburen/1908/0165.html
I samma tradition fortsätter varje år Söderbärke hembygdsförening att arrangera ett besök med källdrickning, musik och annan underhållning.
Detta år samlas man lördagen 6 juni kl 18 vid hembygdsgården i Söderbärke för samåkning.
Källan rensas och smyckas traditionsenligt under veckan före trefaldighet. Enligt uppgift har denna källa störst kraft under den tiden. Andra källor kan ha störst verkan vi midsommartid. Under kristen tid räknas Gud, Jesus och den helige ande som de tre heliga.
I vår tidiga historia har kvinnan i sina tre olika livsfaser fått representerat den magiska treeniga kraften. Den unga flickan som är en garanti för släktens framtida överlevnad, den fruktbara kvinnan som kan hysa och skänka liv och slutligen den visa kvinnan som med intuition och gedigna kunskaper om liv och örter har en viktig funktion i samhället.