lördag 25 april 2009

Pilgrimens utrustnng



Traditionellt har pilgrimen utrustat sig med få, mångsidiga och tydliga attribut. Praktiskt är att vandra med lätt packning. För att vara skyddad längs vägen och visa sin enkla utrustning har dessutom vandraren ofta haft olika symboler som pilgrimsmusslan, fastsydd väl synlig på den skyddande hatten. Man brukar tala om 7 olika kännetecken: staven, hatten, korset, väskan, manteln, skorna och tältet.



För egen del föredrar jag att vandra med klassiska tillbehör till förmån för alla märkeskläder och dyr utrustning som finns. Linne närmast kroppen i form av långärmad särk, hängselsärk, kort kolt eller kort linne. Linnet transporterar bort alla fukt från kroppen, värmer i kyla och kyler i värme. Har man en gång vant sig vid linne kläder är det svårt att avstå. De blir nästan som en andra hud. Svala dagar förstärker jag ibland med en flanellskjorta som ledar vidare fukt till de yttre klädlagren som ska värma och vindskydda. Ull håller värmen bra även i fuktigt tillstånd, så en ylletröja eller tunn jacka av ull är bra att ha i ränseln. Ihoprullad och fastsnörad under locket på ränseln har jag sen en halvcirkelformad, fotsid ullmantel. Den fungerar som vind och regnskydd under vandringen, sittplats på marken vid pauser och som sovsäck vid övernattning. Ullen stöter bort regnet och skyddar även packningen på ryggen under vandring. När man stannar är det lätt att skaka av vattedropparna.

Fram på bröstet, lättåtkomligt har jag en liten väska med dryck och en ask med solrosfrön, nötter och torkad frukt. En liten skrivbok och penna är något som jag har svårt att vara utan. De gånger kameran och mobilen är med så får även de plats i väskan.

I ränseln finns frukt, kåsa, termos med kaffe, en matlåda med smörgåsar, morötter och ett ägg som matsäck. Plåster och enkel förbandslåda är bra. Det är ibland bättre att plåstra om utsatta delar på fötter innan, i förebyggande syfte.

Hatten är antingen slokhatt i ull eller oljebehandlad hatt med brätten. Jag har sytt fast två band så man kan knyta fast den på ryggsäcken om den inte behövs.

Staven behöver vara ganska lång, nästan din egen längd. Den används under gång för att få en pendlande rytm men även som stöd vid svårare passager och stigningar. När man går över en strid vårbäck är det tryggt att sondera bottnen först och sen luta sig mot staven som man sätter ner nedströms i vattnet. Vid pauser och samlingar fungerar staven som en bekväm avlastning när man står samlade, ofta tätt tillsammans i ring för att vindskydda sig.
Tidiga pilgrimer använde staven som skydd mot farliga djur och människor.

Korset ses ofta som den typiska kristna symbolen men har även en annan symbolik. Om det har lika långa ben, som ett plusstecken, symboliserar det även jorden. Syns i astronomisk text som ett kors i en cirkel. Mitt ”jordkors” har jag smitt själv så järnet skyddar även mot diverse oknytt.

Skorna är nästan det viktigaste och det är viktigt att du tar på dig dina bekvämaste mest ingångna skor för att få en så angenäm vandring som möjligt. Skönt är att ha lite fjädrande sula antingen på kängor, walkingskor eller sandaler, så slipper man bli trött i ryggen. Gå in skorna i god tid under korta turer. Med två lager strumpor slipper man skoskav, strumporna nöter mot varandra istället för på huden. Ett lager av ull håller foten torr och varm när det behövs.
Sen är det bara att ge sig iväg och känna sig som en tidlös pilgrim.

måndag 20 april 2009

Humlekultur

Efter mycket jobb och slit hela helgen för att plocka ner min slöjdcirkus, så är jag glad att jag äntligen tog steget och gick med i vår lokala ölklubb Malte. Vi har deltagit i nästan alla ölfestivaler , SMÖF, http://www.barkemalte.se/SMPF2007.html som arrangerats i byn varje oktober och där redan tidigare sett vilken mångfald det finns då det gäller öl.

Att öldrickande är en del av vår kultur gör klubben ännu mer intressant. http://www.barkemalte.se/
Jag är verkligen glad att jag kom med på lördagens ölavsmakning. Många bekanta i olika åldrar och trevlig stämmning, det blir säkert besök flera lördagar när det är öppet.

Bryggare och ägare av Närke Kulturbryggeri , lotsade oss elegant genom de mest skiftande sorter. http://www.kulturbryggeri.se/kulturbryggeri/index.php?id=1Det var ljusa lätta ölsorter med anrik tradition, Julita är bryggt med humle från genbanken Julita. Det fick jag direkt en smultronkänsla av. På många gårdar finns rester kvar av humle från 1700-talet.

I detta kulturbryggeri gör man inga stora mängder av varje ölsort. Smaken ska vara det viktiga och precis som förr så använder man humlet både för att förstärka smaken och konservera ölet. Andra sorter med stort värde, var rökölen. De luktade för mig tjära och nästan kreosot, tydligen lockande sorter för whiskyälskare. Min och tydligen mångas favorit var en stormaktsporter (översättning av imperial stout) som var lagrad på ekfat, Kaggen. Det har fått ett omdöme som godaste öl och det kan jag förstå. Bara vissa själständiga pubar runt om i landet har med det lilla bryggeriets utbud, så det gäller att orientera sig.


Fantasin skenar iväg om att använda egna källaren till hembryggeri eller i varje fall ölstuga. Med två gamla matkällare intill så skulle det passa bra in i husets tradition.
Vi har dessutom lång tradition lokalt med Valhalla bryggeri, Larsboöl, Kärrmäss vid höstens skördetid och då serverades enkelt alkoholsvagt skördeöl till folket, bruksherrar avsmakade finare vallonöl.

onsdag 15 april 2009

Dricka märg i benen


Det gäller att samla alla goda krafter som hjälper oss under transportsträckan fram till sommaren. Nu liksom förr i tiden har vinterns mörker tärt på våra krafter. Det kunde vara så illa med korna på våren att man fick bära ut dem på sommarbete. Det märks allt även på oss människor och då får man ta till alla knep. Nya spännande projekt hemma hjälper till att liva upp. Tanken på att snart kunna sitta på verandan och njuta sitt kaffe utan bekymmer om regn eller mygg, känns bra. På en loppis hittade jag den här ljuskronan. Kattrygg kallas den och har säkert haft flera hängande löv. Namnet beskriver ganska bra formen som påminner om en skrämd katt som skjuter rygg.

Projektet med att måla om vårt furukök, som kändes lite väl bastuaktigt, hade kommit av sig och det behövdes om igen all den energi som yngsta dottern har inför inredningsprojekt. När hon kommer hem, börjar slipa och röja genom alla köksskåp, kommer man inte undan. Tack och lov.
Jag som alltid målar med min egen nyans av äggoljetempera, får efter jobbet snabbt besöka goda vänner med höns och tigga ägg som jag kan lita på. Ett billigt och säkert sätt att få den färg man vill ha. Mitt grundrecept på färg är:

Knäck ett ägg och häll i en glasburk med lock, använd en ägghalva som mått sen. Skaka ägget hårt. Två ägghalvor med kokt linolja hälls i och skakas ihop med ägget. Slutligen hälls två ägghalvor med vatten i blandningen och skakas om.

Nu har du en grundemulsion. För att den ska täcka träytan häller jag färgpigmentet zinkvitt. I en grund som var gjord på 3 ägg hällde jag i 8 msk zinkvitt pulver och rör om (river) färgen. 1msk grön umbra rörs i och får dra en bra stund. Jag provmålar och tittar både i kvälls och dagsljus. I min första målning hade jag istället i ¾ msk grön umbra och ¼ msk grå umbra. Som ni ser är den ganska blåtonad, så nästa strykning kommer bara att brytas med grön umbra, eftersom jag vill ha en varmare ton. Räcker inte det kanske jag även får tillsätta lite värmande ”obränd terra” pulver. Jag bara provar mig fram och målar över tills jag är nöjd. Blir det för tjockt lager slipar jag ner igen.

En i särklass miljövänlig färg, där jag rengör penslar och tar bort fuktiga fläckar med hett vatten och såpa.

VIKTIGT är att alla tidningar, trasor, penslar och redskaps vattendränks annars gör linoljan att de kan självantända.

Färgen går att röra efter 7- 8 timmar och är övermålningsbar efter ett dygn. Låt den sen torka några veckor. Då tål den att belastas helt och kan poleras till en hård blank yta. Många av våra kyrkbänkar är målade med denna tåliga färg. Polerar man inte så kommer ytan att få en fin nötning med tiden.

Mina upplivande vandringar har nu kommit igång bra, två dar i rad har jag laddat. Med lite nya vårblommor till balkongen och en avklippt björkkvist som droppar sav i fastknuten flaska, är jag snart rustad för ett riktigt vårskrik!

Förr skulle man få sin första kraft från björkens sav och dricka märg i benen. Saven smakar inte så mycket men innehåller björksocker och många vattenlösta hälsosamma ämnen. Man kan känna sig som en skurk som stjäl trädets energi, men kapar man inte för många grenar varje år så klara det sig bra.
Jag tejpar runt flaskan för att inte myrorn ska krypa ner i sötman.
Saven går att frysa för framtida behov.

Det är fantastiskt att tänka sig all den energi som solen bidragit med under förra årets fotosyntes genom de gröna bladen. Den har sen dragits ner i trädets rotsystem när ljuset börjar avta på hösten. Bladen gulnade och föll av björken för den inte skulle torka ut. Nu får vi ta del av all den kraften som är på väg upp till trädets små väntande gröna knoppar. Snart spricker de ut och kan om igen samla energi till trädet.

tisdag 14 april 2009

God fortsättning








Det är tur det finns en så ljus fortsättning efter påskens firande. Jaja det där med solens dans på påskmorgon, blev ingen stor hit för min del. Glad i hågen försökte jag titta efter solfilmen och komma fram till vilken tid jag skulle stiga upp. Nån gång mellan 5.06 och 5.26 fick jag för mig. Så klockan stod på ringning 4.50. Jag smög ut i nattsärken barbent med träskor och en kofta. Efter ett tag märkte jag att det var frost i gräset, minus 3 såg jag sen. Men solen skulle ju snart gå upp så det gjorde ju inget. Vandrade förbi familjens grav i halvgryningen och trampade sen runt längst ut på kyrkudden där ljuset anades. Ingen sol verkade vilja stiga upp. Jag och vår lilla katt-tjej Pernilla trampade runt för att hålla värmen. Strax före klockan sex gav vi upp och gick hemåt. När vi kommit hem hade solen höjt sig över trädtopparna men nån dans på påskmorgonen såg inte jag till. Jag kanske missade just det ögonblicket! Sen var det skönt att komma in och krypa till sängs igen med yllesockor och filtar. Kändes nästan lite som efter julottan när man kommer hem och tar sig en skinkmacka innan det är dags att somna om.

För den goda sakens skull så lyckades jag även ut på en ”livsvandring” igen. Vandrade hela den vanliga grusvägen och insöp all naturens kraft. Konstaterade att boende från den här sidan av sjön har fin utsikt över mitt hus. De kan nog se när jag sätter av min tv på kvällarna. Jag får väl skicka en extra blinkning ibland och se om nån nappar…… Skönt att komma ut och röra sig.


När familjen träffas under påsken blir det en hel del fotograferande, särskilt på minstingen. Det är också en god fortsättning att kunna plocka fram bilderna och njuta när de åkt.
Julia har satt fart på gamla mamma som vanligt. Rättare sagt, hon gör det mesta själv och jag blir trött bara av att tänka ut var allt ska ta vägen. Fint och städat blev det på glasverandan lagom till påsk så vi skulle kunna sitta där och äta memma.
Nu blev vädret var så fint så vi kunde sitta på balkongen och njuta. Memma kommer från början från Finland. Vi har lärt oss av grannen, Jannepräst, som visade på läckerheten en gång. Det ser ut som en söt, chokladig kaka men smakar snarare som rågbrödsdeg eller tjock stout. Vi äter det alltid med vispad grädde och aprikospuré. Tidigare har jag ofta köpt en barnmatsburk med puré. I år krossade vi konserverade aprikoser och det blev mera smakfullt.

Lite vemodigt känns det nu efter åtta veckor att börja planera för borttransport av utställningen slöjdcirkus. Det har varit intensiva veckor, ungefär 200 barn och många vuxna har provat på olika slöjdtekniker. Som vanligt sätter sånt här igång min fantasi och naturligtvis måste vi ha en fortsättning även i skolan. Att det blir slöjdklubb på fritiden, räknar jag med efter allt det stora intresset från eleverna. För utlåning i skolorna, kanske en liten tekniklåda med cirkusfantasi, mallar, några redskap och häfte med beskrivningar. Det känns viktigt att det inte blir ett enstaka jippon utan sammanhang. Vi får se.






lördag 11 april 2009

Solens dans på påskmorgonen

Jag ska försöka att komma i säng innan det blir för sent. På så vis hoppas jag orka upp före solen i morgon. Jag vill gärna se om det stämmer att solen dansar på påskmorgonen. Det passar bra eftersom vi ska hinna äta frukost och sen klara av fika med memma, nere på glasverandan. Sen väntar körövning redan klockan tio. En efter en kommer familjen att avresa under eftermiddagen, så det blir en intensiv dag innan huset åter står tyst.

fredag 10 april 2009

Att leva i en bergsmansgård





Glasveranda



Även om man inte är född i Bergslagen så har jag haft erfarenhet av att det är lätt att komma in i gemenskapen. Jag har sen 17 år tillbaka bott i en bergsmansgård och äger den nu. Det känns spännande att upptäcka ett hus och en trädgård som har bebotts sen 1880. Samtidigt följer ett stort ansvar med. De människor som förvärvade detta hus på den tiden fick förbinda sig att bli bergsmän och ta ansvar andelar i hytta, kvarn, tegelbruk m.m. ett privilegium. Jag behöver bara bo och se till att renovera och förnya så ansvarsfullt som möjligt.

Med en stor familj har det varit bra med alla rum. Nu när de flyttat hemifrån kan jag utveckla huset efter mina behov och samtidigt ha plats för dem alla fem med utökande familjer.

Ett projekt som genomfördes 2004 var en glasveranda med tillhörande stor balkong. Tillräckligt stor för att rymma släkt och vänner vid surströmmingsfester m.m.
Jag tog hjälp av en lokal byggmästare som är knuten till närmaste sågverk i Sörbo. Med hjälp av ritningar på huset, foton och många provskisser, ritade jag min veranda. Den fick dessutom trolla bort en mycket dominerande betongvägg som inte prydde detta gamla hus. Vår byggmästare lyckades tyda mina skisser och kompletterade där det behövdes. Det är bra när man har med kompetenta hantverkare att göra. Resultatet blev över förväntan. Rummet är kallt vintertid med Bältarbotegel liggande direkt på ett bärlager. Vid en västlig glasvägg planterades ett persikoträd, Frosty, som ska tåla vinterkyla. Det står planterat i jorden och får tydligen bra skydd vintertid. Vi har i fyra års tid kunnat skörda persikor.




Det är en märklig känsla så här års att gå med en pensel och pollinera de rosa blommorna som sitter på en kal kvist. Jag har lärt mig att gallra ganska hårt när de små frukterna visar sig. Söta och med god smak. Men man märker att de inte som handels frukter är lämpade för transporter, blir fort mjuka och dåliga om man stöter till dem. Det gör ju ingenting när man kan plocka dem direkt från trädet, sitta i sin hängande stol och njuta efter jobbet i slutet på sommaren.

torsdag 9 april 2009

Ord på vägen

Jag fick en bra hälsning från några av mina själsliga mentorer.

Hoppas att du känner - upplever
stillheten i den Stilla veckan som är nu.
Annars – stanna upp, i jäktet,
ta kontakt med stillheten inom


Lyssna på din inre röst
som inget säger
som viskande säger allt

När jag nu ska försöka ställa in mig på att må bra och stilla mig själv så passar det bra med dessa ord på vägen.



Under ett av mina uppbyggliga besök på Vadstena Pilgrimscentrum, fick jag med mig en känsla hem som jag plockar fram då och då.
Det var en retreat, så jag och alla övriga obekanta deltagare gick in i tystnaden efter första fika på fredag em. Vi åt, sov, läste och vandrade sen i tystnad ända fram till avslutningsfikat på söndagen. Tro det eller ej, även jag kan vara tyst en hel helg.
Under tiden blev vi ompysslade av helgens husmor som gick omkring oss och lagade mat, bakade, plockade fram handdukar och städade med en glädje och välvilligt ansiktsuttryck som värmde och sa mer än tusen ord.
Ofta när livet knuffar mig framåt och självömkan eller grubbel om framtiden sätter in, brukar jag mentalt förflytta mig till denna känsla. Var närvarande och njut av även ganska vanliga vardagsaktiviteter! Plötsligt upptäcker man att mungiporna vänder uppåt och samtidigt även humöret. Jag har läst någonstans att man kan lura kroppen till välmående genom att le. Endorfiner och annat nyttigt för kroppen, märker tydligen inte skillnad.

Under pilgrimsvandringar i grupp försöker man ofta att få in en vandringsrytm med en timmes vandring och en kvarts paus. Vid dessa pauser turas man om att dela med sig av texter, dikter eller annat som kan vara som ord på vägen. Ofta fortsätter dessa ord att klinga i huvudet och ibland kan de fungera som ett mantra som går att upprepa i lagom vandringstakt, steg för steg.
Dagens ord på vägen ord på vägen får nog bli, ”gör det varligt och väl”. Det kommer att passa bra för vandring städning och påskpyntande.
Jag ser t.o.m. fram mot att dammsuga och det vill inte säga lite!


http://www.pilgrimscentrum.com/se/

onsdag 8 april 2009

Påskplanering och fruntimmerskalas

Nu har jag gjort det lätt för mig och bokat påskbuffé på Färna herrgård. När 4 av 5 barn med familjer kommer hem så är det roligt att göra en utflykt tillsammans, äta och titta lite i Herrgårdsboden, där finns både antikt och massor av nya fina kläder, och andra tillbehör.
http://www.fernaherrgard.se/index.cfm/department_id/2

Synd bara att vi inte kan slappa på deras SPA, det är bara öppet för hotellgäster på vissa dagar. Ja då får vi anledning att komma tillbaka fler gånger.

http://www.fernaherrgard.se/departmentpages/index.cfm?department_id=3

Snart väntar besök till Slöjdcirkus från Hab i Falun. Jag får försöka klara mig utan hemslöjdskonsulenter i dag. Har det gått bra med 27 elelver från F - 2, så ska det nog gå bra med intresserade vuxna. Jag får arrangera lite verkstäder med repslagning, trådslöjd(luffarslöjd) och klippa siluetter.
Jag kan ju berätta om Fanny Brate, det är inte så många som vet att bilden till "det stora namnsdagskalaset" är gjort av henne och att salen finns att titta på i Bråfors. Hennes bild ser mer ut som den vore målad av Carl Larsson! Ev. kan jag ta fram alla tjusiga hattar som vi har som tillbehör till ett riktigt fruntimmerskalas. Då skulle det helst ha varit med sju sorts kakor och klirrande kaffekoppar också. Vi får titta på festspiror och gratulationstavlor, så kanske det kan inspirera.

tisdag 7 april 2009

Kombinationsplan

Jag har fullt upp med ning, blogg och twitter. Måste också försöka lyssna till koltrasten som vill locka ut mig på vandring i dag i solen.
Om jag förlägger planeringen av mitt skogsarbete i skolskogen så får jag på köpet anledning att göra min nödvändiga vandring i rätt miljö.

måndag 6 april 2009


Senaste året har jag flera gånger i veckan, gjort mina vandringar för livet förbi denna vattenkälla. Här har säkert generationer hämtat sitt livsviktiga vatten.
Årets alla växttider har jag kunnat följa i liljekonvaljerna som växer längs vägen. I snöfri januari skymtade vissna gula blad och och röda bär. Så småningom började våren locka fram små späda spetsar av bladen som tränger upp genom fjolårsgräset. Hela bladen sträcker ut sig och i övergången mellan vår och sommar syns små blomknoppar. I försommargrönskan slår blommorna ut och sprider sin doft, de torkar mer och mer och vissnar bort. Slutligen kommer de röda bären och de står kvar långt efter att övriga naturen torkat och vissnat.
Med hjälp av liljekonvaljens utveckling kan jag med förnuftet förstå att naturen och livet går vidare, även om det ofta är svårt att inse det.
Längs denna väg har jag i över ett år hämtat min livskraft från natur och skog. Min själ har fått hjälp på sin inre vandring och kroppen har fått välbehövlig motion av min yttre vandring.

Framtidens skola / livslånga lärande

Sitter och provar mig fram med ning, twitter, voicethread och blogg. Det finns säkert nån nytta jag kan ha av all dessa mediafunktioner.
Nu gäller bara att lära av andra och sen göra det till sin grej.

Går på intessant kurs i Smedjebackens mediasal. Se mera och kom gärna med via:

skola2015.ning.com

Blå miljö