måndag 20 april 2009

Humlekultur

Efter mycket jobb och slit hela helgen för att plocka ner min slöjdcirkus, så är jag glad att jag äntligen tog steget och gick med i vår lokala ölklubb Malte. Vi har deltagit i nästan alla ölfestivaler , SMÖF, http://www.barkemalte.se/SMPF2007.html som arrangerats i byn varje oktober och där redan tidigare sett vilken mångfald det finns då det gäller öl.

Att öldrickande är en del av vår kultur gör klubben ännu mer intressant. http://www.barkemalte.se/
Jag är verkligen glad att jag kom med på lördagens ölavsmakning. Många bekanta i olika åldrar och trevlig stämmning, det blir säkert besök flera lördagar när det är öppet.

Bryggare och ägare av Närke Kulturbryggeri , lotsade oss elegant genom de mest skiftande sorter. http://www.kulturbryggeri.se/kulturbryggeri/index.php?id=1Det var ljusa lätta ölsorter med anrik tradition, Julita är bryggt med humle från genbanken Julita. Det fick jag direkt en smultronkänsla av. På många gårdar finns rester kvar av humle från 1700-talet.

I detta kulturbryggeri gör man inga stora mängder av varje ölsort. Smaken ska vara det viktiga och precis som förr så använder man humlet både för att förstärka smaken och konservera ölet. Andra sorter med stort värde, var rökölen. De luktade för mig tjära och nästan kreosot, tydligen lockande sorter för whiskyälskare. Min och tydligen mångas favorit var en stormaktsporter (översättning av imperial stout) som var lagrad på ekfat, Kaggen. Det har fått ett omdöme som godaste öl och det kan jag förstå. Bara vissa själständiga pubar runt om i landet har med det lilla bryggeriets utbud, så det gäller att orientera sig.


Fantasin skenar iväg om att använda egna källaren till hembryggeri eller i varje fall ölstuga. Med två gamla matkällare intill så skulle det passa bra in i husets tradition.
Vi har dessutom lång tradition lokalt med Valhalla bryggeri, Larsboöl, Kärrmäss vid höstens skördetid och då serverades enkelt alkoholsvagt skördeöl till folket, bruksherrar avsmakade finare vallonöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar