onsdag 15 april 2009

Dricka märg i benen


Det gäller att samla alla goda krafter som hjälper oss under transportsträckan fram till sommaren. Nu liksom förr i tiden har vinterns mörker tärt på våra krafter. Det kunde vara så illa med korna på våren att man fick bära ut dem på sommarbete. Det märks allt även på oss människor och då får man ta till alla knep. Nya spännande projekt hemma hjälper till att liva upp. Tanken på att snart kunna sitta på verandan och njuta sitt kaffe utan bekymmer om regn eller mygg, känns bra. På en loppis hittade jag den här ljuskronan. Kattrygg kallas den och har säkert haft flera hängande löv. Namnet beskriver ganska bra formen som påminner om en skrämd katt som skjuter rygg.

Projektet med att måla om vårt furukök, som kändes lite väl bastuaktigt, hade kommit av sig och det behövdes om igen all den energi som yngsta dottern har inför inredningsprojekt. När hon kommer hem, börjar slipa och röja genom alla köksskåp, kommer man inte undan. Tack och lov.
Jag som alltid målar med min egen nyans av äggoljetempera, får efter jobbet snabbt besöka goda vänner med höns och tigga ägg som jag kan lita på. Ett billigt och säkert sätt att få den färg man vill ha. Mitt grundrecept på färg är:

Knäck ett ägg och häll i en glasburk med lock, använd en ägghalva som mått sen. Skaka ägget hårt. Två ägghalvor med kokt linolja hälls i och skakas ihop med ägget. Slutligen hälls två ägghalvor med vatten i blandningen och skakas om.

Nu har du en grundemulsion. För att den ska täcka träytan häller jag färgpigmentet zinkvitt. I en grund som var gjord på 3 ägg hällde jag i 8 msk zinkvitt pulver och rör om (river) färgen. 1msk grön umbra rörs i och får dra en bra stund. Jag provmålar och tittar både i kvälls och dagsljus. I min första målning hade jag istället i ¾ msk grön umbra och ¼ msk grå umbra. Som ni ser är den ganska blåtonad, så nästa strykning kommer bara att brytas med grön umbra, eftersom jag vill ha en varmare ton. Räcker inte det kanske jag även får tillsätta lite värmande ”obränd terra” pulver. Jag bara provar mig fram och målar över tills jag är nöjd. Blir det för tjockt lager slipar jag ner igen.

En i särklass miljövänlig färg, där jag rengör penslar och tar bort fuktiga fläckar med hett vatten och såpa.

VIKTIGT är att alla tidningar, trasor, penslar och redskaps vattendränks annars gör linoljan att de kan självantända.

Färgen går att röra efter 7- 8 timmar och är övermålningsbar efter ett dygn. Låt den sen torka några veckor. Då tål den att belastas helt och kan poleras till en hård blank yta. Många av våra kyrkbänkar är målade med denna tåliga färg. Polerar man inte så kommer ytan att få en fin nötning med tiden.

Mina upplivande vandringar har nu kommit igång bra, två dar i rad har jag laddat. Med lite nya vårblommor till balkongen och en avklippt björkkvist som droppar sav i fastknuten flaska, är jag snart rustad för ett riktigt vårskrik!

Förr skulle man få sin första kraft från björkens sav och dricka märg i benen. Saven smakar inte så mycket men innehåller björksocker och många vattenlösta hälsosamma ämnen. Man kan känna sig som en skurk som stjäl trädets energi, men kapar man inte för många grenar varje år så klara det sig bra.
Jag tejpar runt flaskan för att inte myrorn ska krypa ner i sötman.
Saven går att frysa för framtida behov.

Det är fantastiskt att tänka sig all den energi som solen bidragit med under förra årets fotosyntes genom de gröna bladen. Den har sen dragits ner i trädets rotsystem när ljuset börjar avta på hösten. Bladen gulnade och föll av björken för den inte skulle torka ut. Nu får vi ta del av all den kraften som är på väg upp till trädets små väntande gröna knoppar. Snart spricker de ut och kan om igen samla energi till trädet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar